Jdi na obsah Jdi na menu
 


Část 1

Valná většina lidí, kteří se na mne obrátí s dotazem na fujiny, už si je předem vědoma hlavních výhod proti ostatním značkám. Přesto se občas najde někdo, kdo není úplně zorientovaný a proto nejdříve sepíšu ty hlavní výhody FUJI systému :

 

  •  Senzor X-trans má zcela odlišnou konstukci a díky ní má podstatně lepší výsledky, zejména při vysokém ISO (a to opravdu velmi zásadně) viz odkaz
  • Výstupy JPG = hotová fotka. Další bezkonkurenční výhoda, jsou reálné výsledné fotky bez nutnosti úprav ve fotoeditoru – stačí zvolit emulaci filmu podle osobní preference a je hotovo. (u ostatních systémů věc nevídaná)
  • všechny důležité ovladače jsou manuální, čili bez nutnosti vstupovat do menu. Clonový kroužek, kompenzace expozice, čas atd. Retro styl, není jen návrat k retro vzhledu, ale hlavně návrat k tomu, že vše podstatné může ovládat fotograf prsty s fotoaparátem u oka – proto tolik fotografů mluví o znovu objevené fotografické vášni
  • Kvalita elektronického hledáčku. Od roku 2013/14 mají všechny fujiny skvělý kontrastní „realtime“ hledáček, který už postrádá nevýhody “kompromisních”hledáčků u jiných výrobců. Navíc na rozdíl od zrcadlovek dává informace o reálné podobě snímku už v momentě zmáčknutí spouště (hl.ostrosti , odlesky v protisvetle , expozicni hodnoty i barevné nastavení, real time histogram, manualni ostřeni s pomocnými funkcemi  atd., o tom se zrcadlovkářum může jen zdát.
  • Špičková a ucelená řada objektivů. Fujinon (značka fuji objektivů) je profesionální špička už desítky let. Vynikající základní objektiv XF 18-55/ 2.8-4 je dodáváný ve většině setů řady X. Takto kvalitní objektiv nenajdete v základním setu u žádné značky na trhu.
  •  jako poslední zmíním malé rozměry a váhu (díky bezzrcadlovkovému systému) + velmi kvalitní kovová konstrukce těla u vyšších řad (X- E1, E2, X30, T10, T1, Pro1, 100T ,100S)